lauantaina, joulukuuta 30, 2006

 

Damned good cup of coffee


Sunnuntai 24.12.2006.

Sateinen, pilvinen ja sumuinen aamu. Lähdimme aikaisin Seattlesta kohti Kaskadivuoria itään päin suuntana joulunviettopaikkamme Snoqualmie noin 50 kilometrin päässä. Seattlen keskustassa ei näkynyt ristinsielua, autojakin vain nimeksi. Matka oli yllättävän nopea, pian highwayn exit-kyltissä luki North Bend ja Snoqualmie. Alkuperäinen syy tänne tuloomme oli Twin Peaks. David Lynchin ja Mark Frostin 1980-luvun lopulla luoma tv-kerrontaa mullistanut sarja teki suuren vaikutuksen meihin kumpaankin jo ensimmäisellä kerralla kun se tuli tv:stä Suomessa vuonna 1991. Joka vuosi heinä-elokuun taitteessa järjestettävä Twin Peaks Festival on jäänyt silti käymättä, suurimpana syynä Mikon sesonkiaika keikkojen suhteen. Festarit elivät huippukauttaan 1990-luvun loppupuolelle saakka, siitä lähtien kävijämäärät ja staravierailut ovat vähentyneet. Japanilaisia turisteja toki kuulemma riittää vieläkin vuoden ympäri. Ja eräät kaksi hullua suomalaista ainakin ovat haltioissaan kun yhtäkkiä tienristeyksessä olevan kahvilan kyljessä lukee ”Home of Twin Peaks Cherry Pie”.

Kyseessä on North Bendin pikkukaupunki ja kahvila nimeltä Twede´s. Kahvilan aiempi nimi oli Mar-T Café. Iso T-kirjain on vieläkin muistona kahvilan ulkopuolella olevassa mainoskyltissä. Sarjassa kahvilan nimi oli Double-R Diner jonka omisti Norma Jennings. Kävelemme sisään ja tilaamme aamiaiset ja päälle tietenkin sitä kirsikkapiirasta ja kupilliset damned good coffeeta. Piirakka on kuulemma ollut tällä paikalla olleen kahvilan erikoisuus jo ennen tv-sarjaa. Muutenkin tuntuu, että Lynch ja Frost päättivät ensin paikan jonne sarja suunnilleen sijoittuu ja etsivät näistä pikkukaupungeista sitten sopivia kohteita ja blokkasivat ideoita käsikirjoitukseen. Esim. Snoqualmien keskustassa on rautatiemuseo ja pääkadun varressa on kymmeniä vanhoja ränsistyneitä junanvaunuja. Yllättäen Laura Palmerin murha tapahtui junanvaunussa.

North Bend sijaitsee kolmen vuoren katveessa ja on Washingtonin osavaltion sateisimpia paikkoja, niin tänäänkin. Ei tullut mieleenkään valokuvata rankkasateessa, joten teimme vain suht nopean ajelun vieri vieressä sijaitsevissa pikkukaupungeissa oppaanamme Twin Peaks Gazettesta tulostettu kuvauspaikkaluettelo. Ajelun päätteeksi ajoimme Salish Lodgeen Snoqualmie Falls –vesiputousten yläjuoksulle. Hotelli on peräisin jo 1900-luvun alusta, tv-sarjassa se näytteli Great Northern Hotellin ulkokuorta. Sisätilat kuvattiin jo aiemmin mainitussa Kiana Lodgessa Poulsbossa.

Kokonaan puusta rakennettu miedosti savulta tuoksuva hämärä hotelli oli sopivan joulutunnelmainen. Huoneestamme löytyi takka, poreallas, minibaari, stereot, parveke ja näkymä joelle. Kävimme myöhemmin vielä syömässä Attic Restaurantissa, joka on arkisempi vaihtoehto varsinaiselle Dining Roomille, jossa taas jouluateria olisi maksanut 90 dollaria / nokka ja jonne olisi ollut kravattipakko. Hotellissa tarjoiltiin muuten aivan erinomaista paikallisen panimon Copperhead –alea, parasta tähän mennessä tällä reissulla. Ravintolassa viihdyttämässä oli myös laulukvartetti, joka esitti asiakkaiden toivomuksesta joululauluja. Pyysimme ”Silent Nightin” kun ei muuta tullut mieleen ja täytyy sanoa, että vetivät kyllä hienosti. Luulivat meitä puheemme perusteella briteiksi, se on aina kohteliaisuus. Poreamme testattiin vielä ennen nukkumaanmenoa. Ja hyvä se oli.

Mikko ja Jarna, Salish Lodge, Snoqualmie, Washington, USA


Comments:
nssy irgha big boobs sxkovu n cz u kfc
 
Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?